Bezglutenowe letnie racuchy z gruszką.

Letnie poranki, szczególnie w weekendy, zobowiązują do leniuchowania i uraczenia się czymś słodkim do kawy. Propozycja na najbliższy weekend - racuchy z gruszką. Pieczone na odrobinie masła i brązowego cukru, dzięki czemu są tak kruche i delikatne.



Och, pachnące latem gruszki. Słodkie, o jedwabistej konsystencji. Tylko odrobina kardamonu cynamonu i cała kuchnia pachnie latem! 

2 gruszki
1 szklankę mąki bezglutenowej
1 szklankę mąki ryżowej
1 łyżkę roztopionego masła
2 jajka
2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
cukier brązowy
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta mielonego kardamonu i cynamonu

Gruszki kroimy na plasterki. W misce łączymy mąki, mleko, rozpuszczone masło, cukier, sól, sodę i jajka. Masa ma być dość gęsta. Na patelni roztapiamy pół łyżki masła i wsypujemy płaską łyżeczkę brązowego cukru. Kładziemy plasterki gruszki, posypujemy odrobiną cynamonu i kardamonu, a gdy odrobinę zmiękną, przewracamy delikatnie na drugą stronę. Zalewamy gruszkę masą tak, aby spłynęła po bokach. Smażymy na średnim ogniu, jak zwykłe racuchy, aż od dołu zbrązowieją. Po ściągnięciu z patelni, można oprószyć cukrem pudrem. Masło i brązowy cukier dodawać na patelnię przed każdą nową serią racuchów,









Komentarze