Chińska orzeźwiająca sałatka z miażdżonych ogórków

Niespodziewanie, koniec maja raczy nas niebywale wysokimi temperaturami i gdy wychodzę wieczorem z psem do parku, nie jestem pewna, czy to maj, czy już lipiec i chyba owady i rośliny wokół są podobnie zdezorientowane. 

W takie dni ważne jest nawodnienie, fajnie jak jednocześnie nas chłodzi i chyba dlatego właśnie w tym okresie mizeria z ogórków smakuje tak wspaniale.

Jeśli lubicie ogórkowe sałatki i surówki, koniecznie dodajcie ten przepis do ulubionych!


W Chinach już dawno doceniono wspaniałe właściwości ogórka i jest on bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. W tej wersji, stanowi tradycyjny dodatek, który można łatwo dostosować do własnych smaków. Przygotowanie jest bardzo proste!

Można wykorzystać ogórki gruntowe lub te długie - te, na które macie ochotę.

Czego potrzebujemy?

Na około 350-400 g ogórków:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 mielonego pieprzu syczuańskiego
  • szczypta soli
Opcjonalnie prażony sezam, papryczka chili lub, tak jak na mojej ulubionej stronie, kilka kropel syczuańskiego oleju chilli z tego przepisu.

Najciekawszy w tym przepisie jest sposób przygotowania ogórków - umyte warzywa nie kroimy; kładziemy na desce, naciskając zdecydowanie płaską stroną noża, z wyczuciem, aż zaczną pękać. Pękają zawsze wzdłuż, jeśli nacisk dobrze rozłożymy, powinny popękać na 4-5 części.

  
W ten sposób pozbywamy się części soków i pestek. Tak zmiażdżone ogórki kroimy na wygodne kęsy, lubię pod skosem, w diamenciki. Ładnie się prezentują i to tylko kilka ruchów nożem.

Zasypuję ogórki solą i odstawiam na kilka minut, aby pozbawić je większej części wody.

Wtedy dodaję zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek oraz resztę składników. Wystarczy wymieszać i sałatka jest gotowa. Jem od razu, ale można też schłodzić w lodówce, aby były zimne i orzeźwiające.


Na koniec dodajcie ostry olej, papryczkę chilli lub sambal oelek. W każdej wersji sałatka smakuje wspaniale!

Do obiadu w upalny dzień to prawdziwe wybawienie! Skusisz się?

Przygotowaną sałatkę można przełożyć do szczelnego słoiczka i trzymać kilka dni w lodówce.

Hao!

Komentarze