Pasta jajeczna z karmelizowaną cebulką - kolendra i kumin

Kocham wszelkie pasty do pieczywa! Jako, że ostatnio przeżywam kryzys, jeśli chodzi o jedzenie mięsa, szukam nowych kierunków przygotowywania posiłków. Jak już wspomniałam w poprzednim poście, nadal podążam ścieżką orientalną, kierując się głownie przyprawami i ziołami. 



Ta pasta nie zawiera wiele składników, ale wierzcie, że efekt końcowy jest niesamowity! Użyte przyprawy możecie znaleźć praktycznie w każdym sklepie, więc nie jest zbyt egzotycznie, ale jednak posmak pozostaje nieco orientalny. 

Co potrzebujemy?

  • 5 jaj
  • 1 dużą cebulę
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (całego lub mielonego)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu ryżowego lub białego winnego
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku

Kilka słów przyprawie:

Kmin rzymski (Cuminum cyminum) to to samo co kumin; nazwa często używana zamiennie. Nie mylić jednak z kminkiem, bo to zupełnie inna przyprawa! kumin pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i jest zaliczany do roślin selerowatych. Dzięki aromatycznemu i dominującemu smakowi, świetnie komponuje się z mięsem (z reguły czerwonym, najlepiej z jagnięciną), ale też świetnie smakuje jako dodatek do serów, kasz, duszonych warzyw, czy sosów. Jak większość przypraw, ma również właściwości lecznicze, które trudno zliczyć. Ma miedzy innymi działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, uspokajające. Pomaga w bezsenności, wspomaga trawienie, chorobach wątroby i można tak wymieniać bez końca! 





Zabieramy się do pracy!

Jajka ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka, smażyć na gorącym maśle, dodając brązowy cukier. Cebula ma się karmelizować, więc czekamy aż cukier się dokładnie rozpuści, a cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy ocet, smażymy dalej. Jeśli na dnie odkłada się przypalone, możemy dodać dwie łyżki wody i "wyczyścić" patelnię. Usmażoną cebulkę studzimy. Siekamy jajka, czosnek, cebulkę i łączymy. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, posiekaną świeżą kolendrę, imbir, sól, pieprz, oraz kumin.  Mieszamy.


Przygotowanie w CC:

Jajka ugotowane na twardo, karmelizowaną cebulkę (przygotowaną, jak wyżej) oraz czosnek, wkładamy do misy z ostrzem, ustawiamy obroty 10, czas 1 min. Zmieniamy ostrze na motylka, dodajemy majonez, jogurt, posiekaną kolendrę, kumin, sól oraz pieprz do smaku i ustawiamy obroty 8, czas 2 minuty.


Ze świeżą bułeczką i masłem, to śniadanie mistrzów!

Jeśli zrobicie, koniecznie dajcie znać!

Komentarze

  1. aż mi ślinka cieknie.. mniam, ale musi być pyszna... ta cebulka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta cebulką jest zdecydowanie gwiazdą :) Na drugi dzień jest jeszcze lepsza!

      Usuń

Prześlij komentarz