Niesamowity wegański krem pomidorowy z jabłkiem i chili


Czasem, niektóre składniki mogą do siebie na pierwszy rzut oka nie pasować. Jak ja i mój mąż na przykład. Ale czasem, trzeba zaryzykować i zawierzyć swoim zmysłom. Stosuje się w obu przypadkach. 

Pomidory zawsze dobrze wypadają na tle słodyczy i winnego aromatu, jak na przykład jabłek, a gdy jeszcze nieco podgrzeje się atmosferę odrobiną chili peperoncini... 


O przyprawie słów kilka:

Chili peperoncini wywodzi się z Włoch i jest odmianą papryki. Jak wszystkie papryki, różni się od innych stopniem ostrości. Ta mała papryczka potrafi piekielnie dopiec, jeśli przesadzimy z ilością. Zawiera mało kalorii (100 g to zaledwie 27 kcal), świetnie wpływa na nasz układ krążenia,zawiera bombę witamin: A, niemal komplet witamin z grupy B, a także witaminy E. Oprócz tego, ma sporo związków mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza, manganu, miedzi. Smak i zapach są niebywale intensywne, przez co świetnie podkreślą walory gulaszy, potraw z mięsa czy zup. Stopień ostrości w skali Scoville'a to 100.000 - 192.000.



Ta pyszna zupa krem niesamowicie Cię zaskoczy!

Czego potrzebujemy?

  • około 2 l bulionu warzywnego (lub mięsnego, zależy od preferencji)
  • 1 puszkę krojonych pomidorów
  • 1 słoiczek dobrego przecieru pomidorowego
  • 3  jabłka (janagold, ligol)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • grzanki (pszenne, bezglutenowe)
  • 3 papryczki chili peperoncini
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 150 g marchewki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Bulion warzywny najlepiej przygotować na odrobinie oliwy; podpiec marchew, pietruszkę, korzeń selera, podpieczoną na patelni cebulę, potem dodać lubczyk, natkę pietruszki i zagotować przez 45 min. Odcedzić bulion.


W garnku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć posiekaną cebulę, startą marchew oraz pietruszkę, pokrojone drobno 2 jabłka oraz pomidory. Dodać bulion, liść laurowy, zmielone nasiona kolendry, ziele angielskie oraz imbir, zagotować 30 minut. Wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie, zblendować. Dodać jedno drobno posiekane jabłko, zostawić na małym ogniu 5 minut, dodać sól i pieprz do smaku. Papryczki peperoncini zmielić w młynku lub moździerzu, dodać do zupy. Odczekać kilka minut. Podawać z grzankami i ćwiartką jabłka (opcjonalnie).


Przygotowanie w CC:
2 jabłka, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę obrać, pokroić na  mniejsze kawałki, włożyć do misy z ostrzem, obroty 10, czas 1 min. Dodać olej kokosowy, zmienić ostrze na mieszadło, wlać bulion, program Slow Cook P1. Po tym czasie, dodać zmielone nasiona kolendry, ziele angielskie, liście laurowe, imbir, 1 łyżeczkę soli i pieprzu, następnie program Soup [Zupa] P2, czas 20 min. Następnie, wyciągnąć liście laurowe, dodać zmielone chili peperoncini, zmienić mieszadło na ostrze, obroty 12, czas 2 minuty. Podawać z grzankami lub makaronem.

Spróbujcie, a nie pożałujecie! :)

Uprzedzam, smak zwala z nóg! I nie przesadzajcie z chili :)

Komentarze