Aromatyzowana zimowa kawa ze spienionym mlekiem


Ta kawa może wyglądać niewinnie, ale jej zapach i smak zostawiają dreszcze i pragnienie. Idealna do weekendowego śniadania, leniwego poranka. Tak rozpoczęty dzień, będzie wspaniałym dniem!


Przygotowanie, nawet w domowych warunkach zwykłej kuchni, nie wymaga od Ciebie zdolności baristy. 

Czego potrzebujemy? Na jedną kawiarkę, czyli 3-4 kawy:

  • 2-3 łyżki kawy mielonej
  • 250 ml mleka
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 mielonych goździków
  • szczypta mielonego anyżu
  • 1 cm kawałek laski wanilii
  • 2 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodką kawę)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalnie - kakao do posypania
Jeśli przygotowujesz kawę w kawiarce francuskiej, parzymy jak zawsze. Ja zaparzam, przelewam do innego dzbanka, żeby odcedzić fusy. Do gorącej kawy, dodaję wszystkie przyprawy. W przypadku wanilii, rozcinamy laskę wanilii i wydłubujemy ziarenka, dodając do kawy. Do tego cukier i mieszam. Mleko podgrzewam, spieniam. Takie połączenie przypraw, nada niesamowitego aromatu, w całej kuchni. Najlepiej, żeby kawa z przyprawami chwilę postała. Potem rozlewam do kubków, dodaję spienione mleko, posypuję kakao i delektuję się chwilą, bo jest wyjątkowa!





Do tego ciacho i nawet ponura pogoda nie zepsuje tego dnia. Cin cin!

Komentarze