Aromatyzowana zimowa kawa ze spienionym mlekiem
Ta kawa może wyglądać niewinnie, ale jej zapach i smak zostawiają dreszcze i pragnienie. Idealna do weekendowego śniadania, leniwego poranka. Tak rozpoczęty dzień, będzie wspaniałym dniem!
Przygotowanie, nawet w domowych warunkach zwykłej kuchni, nie wymaga od Ciebie zdolności baristy.
Czego potrzebujemy? Na jedną kawiarkę, czyli 3-4 kawy:
- 2-3 łyżki kawy mielonej
- 250 ml mleka
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 5 mielonych goździków
- szczypta mielonego anyżu
- 1 cm kawałek laski wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodką kawę)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- opcjonalnie - kakao do posypania
Jeśli przygotowujesz kawę w kawiarce francuskiej, parzymy jak zawsze. Ja zaparzam, przelewam do innego dzbanka, żeby odcedzić fusy. Do gorącej kawy, dodaję wszystkie przyprawy. W przypadku wanilii, rozcinamy laskę wanilii i wydłubujemy ziarenka, dodając do kawy. Do tego cukier i mieszam. Mleko podgrzewam, spieniam. Takie połączenie przypraw, nada niesamowitego aromatu, w całej kuchni. Najlepiej, żeby kawa z przyprawami chwilę postała. Potem rozlewam do kubków, dodaję spienione mleko, posypuję kakao i delektuję się chwilą, bo jest wyjątkowa!
Do tego ciacho i nawet ponura pogoda nie zepsuje tego dnia. Cin cin!
Komentarze
Prześlij komentarz