Czosnkowe warkoczyki z nutką dyni i czosnkiem niedżwiedzim

Zostało mi trochę pure z dyni, po zrobieniu bułeczek. Puf!


Wyszły - boskie. Czosnek jest moim absolutnie ulubionym dodatkiem i mogłabym go dodać do wszystkiego.  Ruskie? Czosnek. Sos do makaronu - obowiązkowo czosnek! Ryba? Czosnek. Pasta z tofu? Czosnek! Dlatego też, skombinowałam te puszyste warkocze i to było dobre. 


Jak je zrobić? Nic prostszego!

Co potrzebujemy?

  • 500 g mąki
  • 100 g pure z dyni
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku

Oto jak przygotować podwójnie czosnkowe pyszności:

Mąkę połączyć z suchymi drożdżami, dynią, solą, czosnkiem niedźwiedzim i stopniowo dodawać ciepłą wodę i wyrabiać gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie, podzielić ciasto na 6 części. Każdą uformować w kształt elipsy, nieco spłaszczyć i ostrym nożem naciąć 3 "ramiona", delikatnie je wydłużyć i zapleść warkocz, zlepiając dolne końce.


Masło roztopić w rondelku, dodać przeciśnięty przez maszynkę czosnek i lekko go podsmażyć. Ostudzić i smarować warkocze.


Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni, aż nabiorą złotego koloru.


Przygotowanie w CC:

W misie z ostrzem do wyrabiania ciasta połączyć wszystkie składniki ciasta (oprócz masła i czosnku) w programie Pastry P1 i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. po wyciągnięciu można nieco podsypać mąką. Resztę czynność wykonać jak wyżej.



No popatrzcie tylko na nie:



Bierę jednego i znikam! Koniecznie spróbujcie :) Świetnie się nadają po kilku dniach na grzanki czosnkowe. Kilka minut na oliwie i idealne do pieczarkowej czy każdej zupy krem. Ole!

Komentarze