Aromatyczna domowa przyprawa do dań chińskich - jedyna taka w internetach!

Mamy już za sobą wstęp, bulion jako bazę, więc nadszedł czas na kolejny krok - w tym wspaniałym związku z azjatyckim jedzeniem robi się coraz poważniej, czas na prawdziwe poświęcenie. Jeden z filmików w Internetach zainspirował mnie do wypróbowania innej techniki przygotowywania przypraw, aby smak potraw był jak najintensywniejszy i smakowity. Dwa poważne wnioski - olej i prażenie. 


Przyprawy, które znalazły się na tym zdjęciu (oprócz kardamonu i liści kaffiru) będą stanowiły mieszankę klasyczną, a zatem, potrzebujemy:

4-6 suszonych papryczek
1 łyżeczkę ziaren gorczycy, pieprzu syczuańskiego, pieprzu kolorowego i nasion kolendry
1 laskę cynamonu
3-4 gwiazdki anyżu


Ważne, aby wszystkie przyprawy porządnie uprażyć na suchej patelni. Na małym ogniu, długo, aż ściemnieją, a zapach poczują Wasi sąsiedzi. Gdy będą kruche i lekkie, zmielić dokładnie w młynku lub moździerzu. Ostrzegam przed zapachem - będzie mocny i aromatyczny. 

W rondelku rozgrzać 3-4 łyżki oleju arachidowego i gdy wszystkie przyprawy będą zmielone, przesypać je do mniejszego naczynka i zalać gorącym olejem. Wymieszać i odstawiać na kilka minut. 



Piękny kolor, wspaniały aromat i sprawi, że makaron z mięsem będą nie z tej ziemi! Spróbujcie przygotować taką mieszankę, zamknijcie w słoiczku i czekajcie na kolejny post, w którym po raz pierwszy użyjemy wszystkich składników, aby przygotować wspaniałe danie!



Komentarze