Szybkie szparagi po tajsku
Sezon na szparagi w pełni i jak już Wam się znudzą szparagi z boczkiem, możecie spróbować szparagów w wersji tajskiej.
Składniki są bardzo proste, a szparagi przygotujecie w kilka minut.
Jeśli chodzi o przygotowanie szparagów, należy pozbawić je zdrewniałych końcówek. Jak to zrobić? Delikatnie złapać za dolną część łodyżki i lekko naciskając, posuwać się w górę. Szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu z charakterystycznym dźwiękiem. Wtedy wystarczy je przepłukać i są gotowe.
Aby przygotować szparagi po tajsku, potrzebujemy:
- około 350 g szparagów
- 2 łyżki oleju do smażenia (arachidowego lub słonecznikowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 2,5 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
1. Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobne paski.
2. Mocno rozgrzać wok lub patelnię z cienkim dnem. Wlać olej, rozgrzać, a następnie dodać czosnek, imbir oraz sezam i prażyć kilka sekund, aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru.
3. Dodać posiekaną papryczkę, szparagi i przemieszać, cały czas na dużym ogniu.
4. Dodać sos rybny i sojowy, wodę oraz cukier. Smażyć około 2 minut, aż szparagi zmiękną, a sos zredukuje się o połowę.
To świetny dodatek do ryby, jajka sadzonego czy grillowanego kurczaka :) U mnie zniknęły z talerza w oka mgnieniu!
Lecę przed siebie, w weekend kolejne przepisy!
Hao!
Komentarze
Prześlij komentarz