Grzanki z marmoladą z brzoskwiń, chili i mięty z dodatkiem ricotty

Nie ma poranku bez kawy, a kawa lubi coś słodkiego. I mimo że nie przepadam za słodyczami, to czasem odrobina słodyczy nikomu nie zaszkodzi.
Dzisiaj przepis na szybką marmoladę z brzoskwiń. Świetny dodatek do chleba, a ja to nawet łyżeczką ze słoiczka. Czuję w powietrzu zapach nadchodzącej jesieni  i już nie mogę się doczekać mglistych poranków i chłodnych wieczorów. Ale nie ma co się w marzeniach rozpływać, ugotujmy coś.

Na śniadanie potrzebujemy dobry bezglutenowy chleb jasny lub bułkę. Na razie pieczywo bezglutenowe to moja zmora, więc zazwyczaj kupuję pieczywo. Ale marmolada nada się również do naleśników.


3 dojrzałe brzoskwinie
chleb bezglutenowy jasny
łyżka masła
2 łyżeczki cukru brązowego
garść świeżej mięty
serek ricotta
odrobina cynamonu, chili i mielonego imbiru

Na grzanki:
2 jajka
pół szklanki mleka
odrobinę soli

Brzoskwinię obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. W rondelku topimy masło, wrzucamy brązowy cukier, a gdy się roztopi, dodajemy brzoskwinię. Smażymy, często mieszając, na średnim ogniu, aż owoce zmiękną, Dodajemy drobno posiekaną miętę oraz szczyptę cynamonu, chili i imbiru. Brzoskwinie smażymy około 15-20 min, w zależności od tego, na ile są dojrzałe. Owoce muszą być  miękkie, rozpuszczać się na języku, ale nie przeobrazić w papkę. Chleb kroimy na kromki; rozkłócone jajka łączymy z mlekiem i szczyptą soli. Chleb należy namoczyć w mleku i jajkach, a następnie upiec na patelni na odrobinie masła. Ciepłe grzanki smarujemy ricottą i nakładamy ciepłe brzoskwinie. Można przystroić posiekaną miętą.

Smaczne śniadanie na początek dnia. Może jutro się skusicie? Polecam zachęcam i lecę kończyć zupę. Miłego dnia, Czytelniku! 




Komentarze

Prześlij komentarz