Kurczak/ kalafior w panierce (bezglutenowej)

Ostatnio podałam Wam przepis na pyszny sos słodko-ostry, który możecie znaleźć tutaj. W tym przepisie, pokażę Wam, do czego go wykorzystałam. 

Kiedyś, jak jeszcze zdarzało mi się zjeść w fast-foodowych sieciówkach, kupiliśmy z mężem azjatycki kubełek. Chyba wiecie, o jaką sieciówkę mi chodzi. I, bogowie, jeszcze nigdy nie poczułam się tak oszukana. Nie dość, że nie tanie, to jeszcze tak niedobre, sztuczne i napędzane chyba jakąś energią jądrową, że mój żołądek długo nie potrafił mi wybaczyć. Dlatego, w domu, praktykuje smaczne rozwiązania, racjonalizujące skład takich pyszności. I tak oto, na naszym stole, zagościły kurczaczki.

Panierkę można zastosować zarówno do kurczaka, jak i kalafiora - jeśli ktoś nie je lub nie przepada za mięsem. To świetny dodatek do makaronu, ziemniaków, frytek czy ryżu. 



W klasycznej formie - świetne na spotkania z przyjaciółmi, przekąska czy obiad dla dzieciaków, które nigdy nie odmówią "nuggetsom", ale jednak w zdrowszej formie. 


 Na samą panierkę potrzebujemy:

1 pierś z kurczaka lub główkę kalafiora
1 jajko
mąkę kukurydzianą
mąkę ziemniaczaną
pół łyżeczki sody
olej słonecznikowy do smażenia

Opcjonalnie przyprawy:
po pół łyżeczki:
czosnku mielonego
soli
pieprzu
słodkiej papryki mielonej
kurkumy dla koloru

Obie mąki należy utrzymać w stosunku 1:2 - na jedną łyżkę mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy rozkłócone jajko, przyprawy, sodę oraz mąki. Jeśli robimy kalafiora, najpierw należy go ugotować w osolonej wodzie. Wystarczy kilka minut, aby lekko zmiękł. Następnie, robimy panierkę dokładnie jak w przypadku kurczaka.

Mieszamy delikatnie całą zawartość miski; można ewentualnie podsypać kalafior bądź kurczaka mąką ziemniaczaną, aby wszystkie kawałki były równo pokryte panierką.

W rondelku rozgrzewamy olej, wlewając tyle, aby kurczak smażył się na gorącym oleju, ale olej nie musi go zupełnie zakrywać. Należy dobrze rozgrzać olej, najlepiej do około 180 stopni, aby móc smażyć, a żeby olej nie wsiąkał w kurczaka czy kalafior. 

Pokryte panierką kawałki wkładamy do oleju i gdy się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy. 


Po upieczeniu kurczaczków lub kalafiora, możemy przyrządzić takie danie, jak na zdjęciu na samej górze. Wystarczy na suchy wok lub rondelek, dać 2-3 łyżki sosu z przepisu podanego wyżej, podgrzać, dodać garstkę sezamu i poczekać, aż sos obklei kawałki kurczaka lub kalafiora. do tego makaron z fasoli, ryżowy lub sojowy ugotowany z kawałkiem buraka i świeża kolendra. Nic prostszego :)




Można też je wsuwać z sosem.


Komentarze