Wegetariańskie flaczki z boczniaków
Udało mi się złapać boczniaki w Lidlu w super cenie, więc aż szkoda żeby nie zrobić flaczków. Słyszałam, że boczniaki mają mięsistą fakturę i smak głębszy niż pieczarki, ale okazały się jeszcze lepsze niż myślałam.
To jedna z najłatwiejszych zup do przyrządzenia, która absolutnie zbiła mnie z nóg swoim smakiem. Jak jest u Was deszczowo, ponuro albo wietrzenie, na tej krawędzi między zimą a wyczekiwaną wiosną, to lećcie po boczniaki!
około 50 dag boczniaków
około 1l wywaru z warzyw (2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 małe cebule lub jedna duża, kawałek pora, 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 pietruszka, średni kawałek selera korzeniowego, 2 łyżki masła)
2 ziemniaki
2 średnie cebule
pół szklanki białego wina
pół łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, papryki słodkiej
2 łyżki suszonego majeranku
garstkę świeżego tymianku
śmietana 22 lub 30%
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Wywar: jak zrobić najlepszy na świecie wywar z warzyw? W garnku rozpuścić masło, wrzucić czosnek lekko zgnieciony nożem z łupiną, przekrojoną cebulę, pokrojone na kawałki marchew, pietruszkę, seler i pora. Dodać listki laurowe i zmielone ziele angielskie. Smażyć około 3 minut, zalać wodą, zostawić na godzinę na małym ogniu.
Cebulę pokroić w piórka; masło roztopić w garnku, dodać cebulę i cukier, zarumienić. Dodać pokrojone boczniaki, zostawić na 1 minutę. Dodać wino i zostawić na kilka minut, aby się wygotowało. Dodać pokrojone drobno ziemniaki. Po kolejnych 5 minutach, wlać przygotowany wywar. Zostawić na kolejne 5 minut. Gdy zakipi, dodać majeranek, tymianek, gałkę, imbir i słodką paprykę oraz sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać do miseczki i dodać śmietanę.
Pyszna zupa idealna na pochmurny dzień. Ciekawe zastępstwo dla mięsa, potwierdzone męskim podniebieniem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz