Pesto z suszonych pomidorów, bazylii i orzechów włoskich

Dzisiaj szybkie pesto - idealne do makaronu, ale też jako dodatek do kanapek czy zapiekanek. Jest pachnące, aromatyczne i jeszcze trochę zimowe. Zmiksowałam je dzisiaj szybko do zapiekanek urodzinowych, które dzisiaj powstaną.


1 krzaczek bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (najlepiej słonecznikowym) - około 300g
3 ząbki czosnku
pół papryczki chili (lub łyżka sosu Chiptole)
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki kaparów (jeśli nie ma ich w zalewie pomidorów suszonych)
sól, pieprz
(opcjonalnie, jednak nie dla bezglutenowców, można dodać łyżkę sosu Worcestershire UWAGA! Sos nie nadaje się do spożycia dla osób nietolerujących gluten, ponieważ zawiera sfermentowany jęczmień)

Do miski lub pojemnika rozdrabniacza, wrzucamy liście bazylii (bez łodyg; lepiej zostawić sobie krzaczek, niech listki rosną), polewamy częścią zalewy z pomidorów i belndujemy. Następnie dodajemy czosnek, pomidory, parmezan, chili lub sos Chiptole, kapary (jeśli nie ma ich już w zalewie) oraz sos Worcestershire (jeżeli dodajemy) i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz. Gotowe! 

Najlepiej przygotować pesto troszkę wcześniej, żeby smaki osiągnęły najwyższą intensywność.


Smacznego!




Komentarze