Zupa paprykowo-pomarańczowa ze smażonym tofu

Chyba zrobię specjalny dział na tym blogu poświęcony tylko tofu. Mogę go jeść na śniadanie obiad i kolację. Ostatnio, tofu gościło na śniadanie - Śniadaniowe tofu z warzywami - a dziś, był dodatkiem do słonecznej zupy z papryki i pomarańczy. Zupa jest wegańska i opiera się głównie na prostych produktach i kilku przyprawach. Ponadto, stała się sposobem na zmuszenie mojego brata do zjedzenia nie tylko papryki, ale też i tofu. I jeszcze dodał, że "tofu-srofu, ale smaczne". 

Najciekawszym dodatkiem do zupy jest przyprawa o nazwie sumak; nie używałam jej do tej pory w kuchni, ale sprawiła mi miłą niespodziankę zarówno w smaku jak i zapachu. Dostałam sumak w prezencie od pewnej dobrej duszy i już jakiś czas leżał na półce z przyprawami, ale dzisiaj był jego czas.

Sumak to przyprawa stosowana głównie w kuchni arabskiej i tureckiej, stąd jego egzotyczność uderza w nozdrza od pierwszej chwili. Pozyskiwany z pięknej rośliny o rudych kitkach, nadaje potrawom głęboki, lekko kwaskowaty posmak. Idealny do mojej dzisiejszej mieszanki. Kocioł buchał aż miło, a opary unosiły się w całej kuchni. Sumak można znaleźć w dobrym sklepie z przyprawami.


1 czerwoną cebulę
1 białą cebulę
2 marchewki
1 średni korzeń pietruszki
pół główki selera
1 mleko kokosowe (w puszce)
1 pomarańcza
1 cytryna
3 papryki słodkie podłużne
1 łyżka octu ryżowego
szczypta soli, pieprzu, mielonego anyżu, galangalu, pieprzu cayenne, mielonego chili
4 ziela angielskie
6-8 ziaren pieprzu kolorowego
kawałek pora
3 łyżki oleju kokosowego
2 liście laurowe
cukier brązowy
kilkanaście ziarenek kolendry, kminu rzymskiego i białej gorczycy
tofu marynowane
olej z orzeszków ziemnych
po łyżeczce sumaku i kurkumy
świeża kolendra

  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego
  • włóż obie cebule przekrojone na pół, aby się zrumieniły
  • dodaj marchewki obrane i pokrojone na mniejsze części, oraz seler, pora i pietruszkę, smaż kilka minut
  • wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, kurkumę i sumak
  • zalej wodą (około 2l), zostaw na około 40 min, aby zrobił się bulion
  • wytnij gniazda papryki, pokrój paprykę na kawałki
  • rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i podsmaż paprykę
  • gdy lekko zmięknie, dodaj łyżeczkę cukru brązowego
  • po 5 min  dodaj pół szklanki wody
  • Gdy papryka jest miękka i lekko zrumieniona, przełóż ją do miseczki i dokładnie zblenduj 
  • Po ugotowaniu bulionu, wyjmij wszystkie warzywa i przecedź go.
  • Dodaj paprykę do bulionu, wlej mleko kokosowe i postaw na małym ogniu
  • Dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i cytryny, ocet ryżowy, łyżkę brązowego cukru, sól, pieprz, zmielony anyż i galangal. Do smaku dodać pieprz cayenne i mielone chili.
  • następnie, zetrzyj w moździerzu kolendrę, białą gorczyce i kmin rzymski, i również dodaj do zupy.
  • Tofu pokrój w kostkę i usmaż na oleju z orzeszków ziemnych.
  • Podaj z ciepłym tofu i świeżą kolendrą.








Jest rozgrzewająca i jak na te mroźne dni - idealna, a przy tym lekka i sycąca. Można do niej dodać makaron konjac lub ryż konjac i będzie jeszcze bardziej sycąca. W takiej formie przeszła u dziesięciolatka i okazała się jednak całkiem smaczna. 

Miłego weekendu!

Komentarze