Bezglutenowe bułeczki migdałowe bez drożdży
Czy nie są piękne, jak tak patrzą nieśmiało z talerza? Bułeczki świeżej to nie jadłam już rok, więc jak dzisiaj te ślicznotki wypadły z piekarnika, to otarłam łzę radości. Niesamowite, jak taka mała bułka może ekspresowo polepszyć humor. Pieczywo bezglutenowe spędza mi sen z oczu również od roku i punktem moich ambicji było właśnie wypieczenie pysznej, miękkiej i pachnącej bułeczki, po której zjedzeniu nie będę się zwijać z bólu. Po wielu nie udanych próbach, zutylizowaniu kilkudziesięciu bułek na pożarcie kurom, udało się - są. Pachną i nęcą.
Nie obyło się bez grzebania w Internecie, jak mały odkrywca, ucząc się wszystkiego od początku. Był len mielony, były drożdże, wszelkie próby proporcji, ale za każdym razem fiasko.
Kluczem okazała się guma guar, którą nie wszyscy znają i nie wszyscy używają, ponieważ kojarzy się ze sztucznym zagęstnikiem, podczas gdy tak naprawdę, to nic innego jak naturalny wyciąg pewnej roślinki, który fantastycznie łączy i nadaje sprężystości wypiekom pozbawionym glutenu. Ponadto, zawiera dużą dawkę błonnika, więc jest niezwykle sycąca; jedna była z szyną i masełkiem trzyma dobre 5 godzin. Bułki można przygotować w 20 minut, a pieczenie zajmuje do 40, czyli wystarczy godzina, aby cieszyć się nimi do śniadania, czy na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.
Na 6 bułeczek:
około 0,5 kg mąki bezglutenowej (najlepiej do pieczywa)
250 ml mleka migdałowego
4 jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki gumy guar
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
- Odmierz 400 g mąki
- Wyciśnij łyżkę soku z cytryny, dodaj do mąki
- Wsyp sodę i sól
- Oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do mąki
- Ubij białka na sztywną pianę
- W mleku migdałowym rozpuść gumę guar i dokładnie wymieszaj
- Mleko z gumą dodawaj do mąki i powoli zagniataj ciasto
- Na koniec, gdy składniki się połączyły dodaj sztywną pianę i wyrób gładkie ciasto, podsypując po trochę mąką
- Podziel ciasto na 6 części, ułóż na papierze do pieczenia, na blaszce
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
- Zanurz pędzelek w odrobinie mleka migdałowego i posmaruj bułeczki
- Na środku możesz zrobić nacięcie, wtedy ładnie pękną
Gotowe!
Wyczuwam, że wkrótce będzie się na tym blogu PIEKŁO!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJaka konkretnie ma to być mąka?
OdpowiedzUsuń