Smażone kurki w sosie Hoisin z makaronem ryżowym i prażonym czosnkiem
Lubicie kurki? Ja kiedyś nie lubiłam, ale przygotowałam je kilka razy i to kolejny powód dla którego uwielbiam jesień! W końcu przygotowałam z nich prosty stirfry i danie okazało się fenomenalne.
Czasem mam napady pesymizmu i utraty sensu tworzenia dań dla siebie, które nie opierają się na konkretnych daniach azjatyckich, bo nigdy tam nie byłam i nie znam oryginalnych smaków, ale czasem lubię sobie potworzyć... więc nawet jeśli to jest tak, że jestem ślepa a gadam o kolorach, to trudno! Kocham kuchnię Azji i nie przestanę. Więc łapcie moją kolejną twórczą fantazję!
Oto czego potrzebujemy:
- 200 g świeżych kurek
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (ja użyłam House of Asia 5 mm)
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem
- garść kiełków fasoli mung
- garść kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
- garść pora pokrojonego na plasterki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
Sos:
- 1 łyżka sosu Hoisin (również dostępny w ofercie House of Asia)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka pasty ze świeżego imbiru lub tartego imbiru
- 2 łyżki wody
1. Zaczynamy od namoczenia makaronu, przynajmniej na 30 min. W tym samym czasie, zalewamy kurki wrzątkiem i również odstawiamy na jakieś 30 min, aby cały bród spadł na dno. Po tym czasie, odcedzić kurki i opłukać pod bieżącą wodą. W razie potrzeby doczyścić.
2. W kubku połączyć wszystkie składniki na sos.
3. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oleju z orzeszków ziemnych. Zmniejszyć ogień, wrzucić pokrojony czosnek, uprażyć na złoty kolor, wyciągnąć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
4. Zwiększyć nieco ogień, na tym samym oleju podsmażyć kurki, około 5 min. Potem dodać pora i kapustę pekińską, podsmażyć kolejne 3 min.
5. Dodać odcedzony makaron, smażyć około 1 min, dodać sos, podsmażyć cały czas mieszając, aż makaron będzie miękki. Dodać kiełki, przemieszać, przełożyć na talerze. Posypać posiekaną zieloną cebulką, opcjonalnie sezamem i uprażonym czosnkiem.
Sos Hoisin można znaleźć gotowy w sklepach z produktami kuchni azjatyckiej lub w supermarketach. Ten z House of Asia ma fajny skład, jest gęsty i aromatyczny. Niesamowicie komponuje się z kurkami, makaronem i prażonym czosnkiem.
Tak smakuje jesień! Jeśli zdecydujecie się przygotować to danie, koniecznie dajcie znać na insta! :)
Jeśli szukacie coś z kurkami, tamtej jesieni zrobiłam pyszne sajgonki z kurkami --> tutaj!
Do następnego, hao!
Komentarze
Prześlij komentarz