Szybka zupa kokosowa z orzechami nerkowca i kurczakiem - gotowa w 15 minut!
Siedzę i popijam proseco, a mój żołądek trawi pyszną zupę kokosową. W głowie planuję jakie kafelki położę na ścianę w mojej nowej kuchni, ale bąbelki musującego wina powoli zaczynają krążyć coraz ciaśniej wokół moim myśli.
Ale podpowiem Wam, jak zrobić szybką zupę kokosową z kurczakiem i cukinią, aby zaoszczędzić co nieco czasu w ciągu zabieganego tygodnia.
Zjadłam też miseczkę ryżu z moim trzydniowym kimchi i nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Moje usta są lekko drętwe, bo płatki chili nabrały mocy tytana, ale... tak bardzo było warto.
Wracając do zupy; stwierdziłam, że dużo czasu poświęcam na przepisy klasyczne, na dania z Azji, ale czas wykorzystać proste rozwiązania tej wspaniałej kuchni, tak więc tym wpisem rozpoczynam serie prostych i szybkich przepisów na dania inspirowane kuchnią azjatycką i niech se hejtują, że tak się nie gotuje w Chengdu/Tokyo/Bangkoku. To moje kulinarne fantazje. Będą to przepisy oparte na produktach, które możecie kupić choćby w Tesco w dziale kuchni świata.
Jak ją przygotować? Nic prostszego.
Czego potrzebujemy?
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczkę mielonego imbiru
- 1 łyżeczkę oleju sezamowego
- 3/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczkę soli
- 1 l wody
- 1 mleczko kokosowe (380-400 ml)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
- 1/2 średniej cukinii
- 80 g orzechów nerkowca
- 1 trawa cytrynowa (lub 1 i 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej)
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry (lub mielonej kolendry)
- 3-4 liście kaffiru (opcjonalnie)
- sól, do smaku
- zielona cebulka do dekoracji
- limonka do skropienia
Zaczynamy!
1. Posiekać drobno czosnek, kurczaka pokroić w plasterki.
2. Kurczaka wymieszać z imbirem, białym pieprzem i olejem sezamowym, odstawić.
3. Zagotować wodę. Dodać trawę cytrynową, czosnek, dodać kurczaka. Gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe, kolendrę, sos rybny, sos ostrygowy, cukier brązowy oraz drobno zmielone orzechy nerkowca i liście kaffiru.
4. Doprawić solą, dodać pokrojoną w słupki cukinię, gotować kolejne 3-4 minuty.
5. Podawać z ulubionym makaronem. Ja dodałam cienki ryżowy vermicelli :)
Jeśli chcecie pominąć kurczaka, można śmiało zamarynować cukinię, pokrojoną w grubsze plastry lub słupki. Wtedy wymieszać ją z imbirem, olejem sezamowym i białym pieprzem oraz solą, odstawić na chwile. Gdy woda, pod wpływem soli, wydostanie się z cukinii, odlać ją, a kawałki dodać do zupy pod koniec gotowania. Ja lubię, jak cukinia jest lekko twarda, nie rozpada się, więc dodaję pod koniec :)
Jeśli lubicie ostrzej, można śmiało dodać oleju chilli lub drobno posiekanej papryczki chili.
Całośc jest delikatna, nieco gęsta, a przede wszystkim pyszna! Nic prostszego :)
Idę dopić proseco!
Hao!
Komentarze
Prześlij komentarz