Wiosenna sałatka z płatków ryżowych, surimi i sosem wasabi

Jak zachciewa mi się ryb w każdej formie, znaczy, że wiosna tuż za pasem! Czuć ją w powietrzu, w powiewie suchego wiatru, deszczowej kropli na brudnej po zimie szybie. No i w żołądku! 

Dlatego dzisiaj lekka i przyjemna sałatka; łatwa do przygotowania i idealna dla osób, które mają ochotę zrzucić trochę zimowego kamuflażu. 


1 szklanka płatków ryżowych
1 jogurt naturalny 
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki wasabi
1 łyżka tartego chrzanu
20 dag paluszków surimi (najlepiej z dobrego sklepu rybnego; krewetki, ogonki lub szczypce w marynacie; nie mrożone)
sól, pieprz

Zagotować 2 szklanki wody; gdy zakipi, dodać szklankę płatków ryżowych i zagotować. Gdy zmiękną, odcedzić na gęstym sitku i przelać zimną wodą. Wrzucić do miski. Surimi i szczypiorek pokroić, dodać do płatków ryżowych. W miseczce zmieszać jogurt, chrzan i wasabi, doprawić solą. Dodać do sałatki i doprawić pieprzem i solą jeśli trzeba.

Najprostsze pyszności na świecie, można wyjadać od razu z miski lub na chlebie czy waflu ryżowym. 


Może skusicie się na sobotnie lub niedzielne śniadanie? Ja już mam przygotowaną, czeka na jutro. Wieczorem siłka, czyli przeganianie paskudnego kataru! Niech moc będzie z nami! 





Komentarze