Bezglutenowy makaron zapiekany w letnich pomidorach, z kurczakiem na białym winie i mozzarellą.

Pomidory latem to absolutnie coś, na co czekam cały rok. Najlepsze są te z ogródka, od mamy. I są takie dni, kiedy te pomidory ratują życie. Bo nie ma czasu na stanie przy garach, bo doba jest za krótka. Ale są pomidory. Pachnące, soczyste i dojrzewające na słońcu. I nie potrzebują wiele roboty. Z cyklu "Obiad w pół godziny" - makaron z kurczakiem,zapiekany w pomidorach z mozzarellą. Nie ma nic lepszego w letnie popołudnie.



Obiad jednogarnkowy, idealny na co najmniej 4 osób. Prosty, smaczny i o smaku lata. Jeżeli nie macie dostępu do własnych pomidorów, wyruszcie trochę dalej, na rynek i znajdźcie te pomidory, które pachną. Taki sos robiła moja babcia i ten smak to wakacje, lato i wspomnienia o tamtym domu; domu pełnego zapachów, domowych wyrobów i śmiechu dziadka.

2 piersi z kurczaka
4 soczyste pomidory
3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
4 porcje bezglutenowego makaronu spaghetti
1 kulka mozzarelli
1szklanka dobrego przecieru pomidorowego
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pół szklanki białego wina

Ugotujcie makaron w osolonej wodzie; wystarczy kilka minut aż lekko zmięknie. Na żeliwnej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmażcie kurczaka, gdy będzie miękki, ale nie zrumieniony, dodajcie białe wino. Gdy wino wyparuje, przełóżcie kurczaka do osobnego naczynia. Jeżeli zostały na patelni jakieś soki, przelejcie je osobno do miseczki. Na tej samej patelni, na 2 łyżkach oliwy podsmażcie czosnek. Gdy się zrumieni, dodajcie pokrojone pomidory, niech się smażą do miękkości, aż powstanie sos. Zgaście ogień pod patelnią. Dodajcie kurczaka, przecier, pokrojoną drobno bazylię i śmietanę i wymieszajcie. Na koniec dorzućcie makaron, wymieszajcie. Kulkę mozzarelli w plasterki, na makaron  do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż ser się zrumieni. Można na koniec posypać skrojoną bazylią. 

  

Danie proste, idealne na letnie popołudnie. Kolejny plus diety bezglutenowej: rzeczy proste mogą być najsmaczniejsze. 

 

Komentarze