Orientalna grochówka (bez mięsa)

Nie ma co się bawić w przydługie wstępy; oto ona - jej wysokość Grochowa!


Po długich, zimowych dniach, pełnych mroku i myśli niekorzystnie wpływających na wymyślanie dań oraz gotowanie ogólnie, nadszedł dzień. Dzień, który na kartach historii, zapisze się jako Dzień
Grochowej.

Była pyszna i gorąco polecam ją w te zimne dni!


Czego potrzebujemy?

  • 500 g grochu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • sól
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (lub większa szczypta mielonego)
  • 8-10 ziarenek pieprzu syczuańskiego 
  • zielona cebulka
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na maśle, w garnku. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Po kilku minutach dodać groch, wlać około 2,5 litra wody i gotować 60 minut, aż groch będzie miękki, a marchew i pietruszka lekko się rozgotują. Można lekko zblendować. Dodać sól, pieprz syczuański, pastę miso, zmielony kmin i gotować jeszcze minutę.


PRZYGOTOWANIE W TEFAL CC:
Do misy z ostrzem wrzucić cebulę, obroty 10, czas 10 sekund. Zmienić ostrze na mieszadło, dodać masło, program Slow Cook. Następnie znów włożyć ostrze, wrzucić obroną marchewkę i pietruszkę (pokrojone na mniejsze kawałki), obroty 10, czas 20 sekund. Dodać groch, wodę, program Zupa P2, czas 60 minut. Po tym czasie, dodać sól, pieprz syczuański, pastę miso oraz kmin. Wymieszać.



Smak jest absolutnie niepowtarzalny i obaliłam właśnie mit, że najlepsza grochowa to na wędzonych żeberkach! Bez mięsa też jest pysznie!

Komentarze