Czosnkowe warkoczyki z nutką dyni i czosnkiem niedżwiedzim
Zostało mi trochę pure z dyni, po zrobieniu bułeczek. Puf!
Przygotowanie w CC:
W misie z ostrzem do wyrabiania ciasta połączyć wszystkie składniki ciasta (oprócz masła i czosnku) w programie Pastry P1 i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. po wyciągnięciu można nieco podsypać mąką. Resztę czynność wykonać jak wyżej.
Wyszły - boskie. Czosnek jest moim absolutnie ulubionym dodatkiem i mogłabym go dodać do wszystkiego. Ruskie? Czosnek. Sos do makaronu - obowiązkowo czosnek! Ryba? Czosnek. Pasta z tofu? Czosnek! Dlatego też, skombinowałam te puszyste warkocze i to było dobre.
Jak je zrobić? Nic prostszego!
Co potrzebujemy?
- 500 g mąki
- 100 g pure z dyni
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
Oto jak przygotować podwójnie czosnkowe pyszności:
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami, dynią, solą, czosnkiem niedźwiedzim i stopniowo dodawać ciepłą wodę i wyrabiać gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie, podzielić ciasto na 6 części. Każdą uformować w kształt elipsy, nieco spłaszczyć i ostrym nożem naciąć 3 "ramiona", delikatnie je wydłużyć i zapleść warkocz, zlepiając dolne końce.
Masło roztopić w rondelku, dodać przeciśnięty przez maszynkę czosnek i lekko go podsmażyć. Ostudzić i smarować warkocze.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Przygotowanie w CC:
W misie z ostrzem do wyrabiania ciasta połączyć wszystkie składniki ciasta (oprócz masła i czosnku) w programie Pastry P1 i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. po wyciągnięciu można nieco podsypać mąką. Resztę czynność wykonać jak wyżej.
No popatrzcie tylko na nie:
Bierę jednego i znikam! Koniecznie spróbujcie :) Świetnie się nadają po kilku dniach na grzanki czosnkowe. Kilka minut na oliwie i idealne do pieczarkowej czy każdej zupy krem. Ole!
Komentarze
Prześlij komentarz